Om Fredensborg og omegn

Fredensborg ligger centralt i Nordsjælland mellem Helsingør og Hillerød, og er omgivet af både marker, skov og vand. I udkanten af Fredensborg ligger den lille charmerende landsby Sørup, der ligger direkte til Esrum Sø. I tidernes morgen fungerede byen som “vaskeby”, hvor det fine herskab fra Nordsjælland fik vasket deres tøj og øvrige tekstiler. I dag er de gamle vaskehuse sat i stand og fungerer som boliger, side om side med områdets gamle gårde og husmandssteder, som giver byen både idyl og charme.

Sørup grænser op til skov og det lille landområde “Grønholt”, og udgør en del af arealet for Fredensborg Golfbane. Banen er anlagt omkring de gamle kirke- og gangstier, som er mulige at gå ture ad, uanset om hjertet banker for golf eller ej. Stierne fører vej til Fredensborg By, som rummer en lille gågade, udvalgte butikker samt gode indkøbsmuligheder. Byen er opstået i forlængelse af kongens beslutning om at opføre Fredensborg Slot, og overtog rollen som “hovedby” fra Asminderød, der i dag ligger i udkanten af Fredensborg, med bl.a. en kro, kirke og et lille gadekær.

Livet omkring Esrum Sø

Esrum Sø er Danmarks næststørste sø, og har en central betydning for borgerne i Sørup, Fredensborg og det øvrige opland. Særligt i sommerperioden bliver området omkring søen flittigt brugt. Lystbåde, kanoer og kajakker pryder vandoverfladen, børn bader i vandkanten, mens kærestepar og familier nyder den flotte udsigt og smukke solnedgang fra bredden.

Trods Sørups lille størrelse, ligger der to små bådehavne i hver sin ende, og i forbindelse hermed, er der mulighed for både sejlsport, surfing og badning. Ved den nordligst beliggende havn er der mulighed for at leje kanoer, kajakker og robåde, samt nyde en gammeldags vaffelis fra Sørup Is eller en frokost på Restaurant Skipperhuset. Fra Skipperhuset er der i øvrigt direkte adgang til Fredensborg Slotspark og en del af sommeren også til “Kongehusets Reserverede Have”.

Køkkenet.
Køkkenet.
Køkkenet.

Søåsegård Ferielejligheder - Sørupvej 23 - DK-3480 Fredensborg - +(45) 23 61 55 16 - info@komtilfredensborg.dk